publicacions/posters

Tristany i Isolda IAny 2010

Tristany i Isolda sorpresos pel rei Marc en el seu cau de la forest

L'amor és el motor de les bones coses. Els grecs deien —tot explicant la seva llei de la gravetat— que els cossos eren atrets a la terra per amor. L'amor és capdal en l'Església dels bons homes, la qual era coneguda per l'Església de l'amor, i pel proïsme que n'era una d'aquestes grans coses que els caracteritzà i que la resta no entenia. Chrétien de Troies incorporà el proïsme com a valor afegit a l'ideal cortès.

Però l'amor no fou un factor només present en les obres poètiques dels trobadors, també es deixà veure i de manera ben intensa en la literatura d'aleshores. Tristany i Isolda, tot i venir de molt més enrera —transmesa mitjançant la tradició oral dels bards i de la cultura celta i altres fonts escrites—, n'és un dels millors exemples literaris contemporani al corrent trobadoresc i al catarisme. Tristany i Isolda és una història d'amor pur, incondicional, fins arribar a perdre el món de vista, fins i tot la vida. És com ens diu Bédier, una història d'amor i de mort, com la que varen patir els nostres càtars.

En la il·lustració es representa a Tristany i Isolda que han cercat refugi fora del món (de la cort) i per poder viure el seu amor plena i lliurement, s'han refugiat a la forest. I és aquí, quan el rei Marc els sorprèn. La possibilitat d'adulteri de la seva jove esposa, es dissipa en veure que els dos joves cossos estan castament separats per l'espasa. Marc, els bescanvia l'objecte en senyal de que vegin que n'està al corrent d'aquesta sort i els deixa com els va trobar.

Tristany i Isolda estarà criticada per les ments més ortodoxes de l'època, per ser una història d'adulteri. A Chrétien, no li agradava aquest tema. Però l'amor no entén que a sovint hi ha impediments... En el cas d'aquesta novel·la, tot i que s'acaba en mort, només venç l'amor. És un amor recíproc, inesgotable, de dos i, com deiem abans, pur.

Format: 29,7 x 42 cm
Il·lustració: J. Bibià
Preu: 5€Etiquetes: septimània càtars bonshomes catarisme occitània Tristany Isolda amor pur forest Marc

Ho vols compartir?

Tristany i Isolda I
Tristany i Isolda I
Autor: 1