publicacions/llibres

L'expansió catalana a OccitàniaAny 2006

Recull d'heràldica

Treball documentat d’il·lustració de mapes i heràldica dels principals llinatges, viles i ciutats implicades en l’expansió catalana a Occitània, així com d’altres escuts occitans.

Molts dels nobles i cavallers que són representats heràldicament, prengueren part en la política d’expansió a Occitània. No només es comformaren en donar suport als monarques catalans en les seves empreses militars, sinó que també lluitaren al costat dels seus aliats els occitans i altres, fins i tot, arribarent a vegades, a compartir la mateixa fe, així com el desig de deslliurar Occitània de la depredació francesa i romana d'uns estats que no els pertanyien.

A sovint, es confonen conceptes com el tan extès de què Pere I el Catòlic morí a Muret defensant els càtars. Això és un error. Morí defensant els seus vassalls i el territori d’aquests, sobre els quals s’havia compromès a defensar com manaven els pactes feudovassallàstics. Ell era Catòlic, no pas càtar ni molt menys. Però el seu deure, la paraula i el jurament prestat al comte de Tolosa i altres nobles d’OC, l’obligaren a mantenir el compromís feudal a contracor de la voluntat de l’Església Catòlica.

Jaume I no s’involucrà directament, però tampoc es desentengué del tot. Protegí i intercedí pels nobles occitants (faydits) i rossellonesos desposseïts que estaven relacionats amb el catarisme o bé, arruïnats per la política de terra cremada de les croades contra Occitània.

El 1285, Roma promulgà una altra croada, però en aquest cas contra Catalunya, excomunicant el país. Per tant, el Tractat de Corbell de 1258 passà a ser paper mullat. El de Valois, sota beneplàcit papal ja es fregava les mans per fer-se amb el govern del nostre país. Sortosament, les coses no van anar així. Cal dir que, castellans (amb la de vegades que els vam treure les csatanyes del foc) i aragonesos no ens van ajudar, una vegada més, ens ho vam tenir de fer tot sols...

Autor: J. Bibià
Any: 2006
Format: 30,5 x 45,7 cm.
Preu: 5€Etiquetes: septimània càtars bonshomes catarisme occitània

Ho vols compartir?

L'expansió catalana a Occitània
L'expansió catalana a Occitània
Autor: 1