Àlbums de fotos catarisme
Agde
Agde és una ciutat llenguadociana amb un port siuat a l'encreuament del canal del Migdia amb l'Érol. Haig de confessar que no tenia previst visitar-la, però tot venint de Séte, la llum, el mar, i la silueta del que prometia ser un bella ciutat carregada d'història, em va obligar a fer un cop de volant. Primerament vaig arribar a la ciutat, que encara conserva alguna bona part de les seves muralles. El casc antic és impressionant, ben cuidat i elegant. L'arquitectura civil destaca per la seva harmonia de formes, amb velles finestres, fantàstics portals i sorprenents racons amagats. És com una ciutat esculpida d'una sola peça i per la mateixa mà. La catedral fortificada de Saint Étien és una compacta mole de pedra negra, com la que s'emprà en la resta de cases antigues del poble. Marco Polo la batejà com la "Perla negra de la Mediterrània". Cal dir també, que sembla ser que tingué més d'un personatge famós dintre de la història de la pirateria.
A uns 5 km del centre històric, està Cap d'Agde, ja més enfocat de cara al turisme, amb el seu far, on desguaça l'Érol a les salades aigües de la Mediterrània. La història d'Agde es remunta ben bé uns 2600 anys: primer, conegué el pas dels grecs massolites; el dels romans, que la batejaren amb el nom d'Agatha, formant part de la Septimània. Fou bisbat a partir del s. V amb el domini visigot. A les primeries del s. VI caigué sota poder dels francs, després, fou possessió àrab en el període comprès del 720 al 752. Després fou lliurada als carolingis, creant-se el comtat d'Agde en temps de Bernat de Gòtia (825), que fou alhora comte de Barcelona i del Rosselló. Quedà unida al vescomtat de Besiers i dels del 1129 al de Nimes. La vila fou presa per Simó de Montfort, i després, cedida per part del seu fill, al regne de França. Finalment, el jove vescomte Ramon Trencavell va haver de cedir els seus drets al rei de França, i el mateix va haver de fer, definitivament, Jaume I en el Tractat de Corbell (1258). Adge fou presa i novament fortificada pels protestants.

6.10.2009 -
Altra imatge des de l'Érol, on un cop més destaca la seva imponent torre-campanar de 35 m d'alçada del s. XIII, una torre ben be castellera. L'edifici annex —el qual presenta una façana clara— i que està edificat paral·lelament al riu, fou bastit en el s. XII amb funció residencial pels bisbes, funció que estigué en vigor fins el 1760. Ara forma part de les instal·lacions de l'hotel de la Galiote.
Jordi Bibià

6.10.2009 -
La seva fesonomia en aquesta vessant, ens recorda moltíssim una certa intenció entre la solemnitat i la fortificació. Imatge des del Quai du Chapitre. Cal dir que la ciutat caigué en mans de Simó de Montfort i del seu fill. El 1226 fou fagocitada per la depredadora maquinària francesa d'aleshores.
Jordi Bibià

6.10.2009 - Les remparts
Muralles a l'entrada d'Agde. A l'entrada de la plaça de la Belle Agathoise. Aquestes muralles són d'origen medieval, i foren bastides al s. XII per ordre del bisbe Guillem que volgué emmurallar la ciutat, seguint l'antic traçat que ja van iniciar els grecs. Es tractava doncs d'una vila closa amb els seus portals d'accés.
Jordi Bibià