apunts / notes

<< Tornar    04.09.2010
 

Relacions entre càtars, templers i hospitalers

 

Sempre s'ha dit que els templers es negaren a participar en la croada contra els càtars. De fet, penso jo que aquesta definició última "contra els càtars" és del tot enganyosa. Més ben aviat seria contra "Occitània i tota la seva gent". Doncs bé, els templers no prengueren part tot argumentant que no podien matar a altres cristians. Però sí prengueren part en el bàndol occitano-català. Els templers, entre d'altres batalles, acompanyaren al rei Pere a Muret. Com bé sabem, aquests es convertiren en garants i mestres del petit Jaume I i del seu cosí el comte de Provença. Això és força significatiu.

Prengueren part i lluitaren contra els francesos en la defensa d'Occitània. Com és el cas del templer, diplomàtic, trobador i després vescomte, Gui de Cavalhon (1200-1209) sota les ordres de Raimon VII de Tolosa. Altre trobador de nom Cadenet milità en l'orde de l'Hospital (M. de Riquer).

Hom sap que els templers només devien obediència al Sant Pare, però en aquest cas, es ben clar que desobeïren la seva voluntat. També és conegut que col·laboraren durant el setge de Montsegur, establint corredors per on els assetjats rebien ajut i avituallament.

Tenim notícies de què tant templers, com hospitalers, van oferir enterrament a gent que fou excomunicada. Com fou el cas d'excomunió que recaigué sobre els templers de St. Llorenç de les Arenes, per haver donat sepultura a excomunicats, com fou el cas de Dalmau de Creixell. I també, el de Pons Hug III, enterrat al mateix indret tot i la seva excomunicació. Així com els hospitalers del l’Alt Urgell, donaren sepultura a Arnau de Castellbò i a la seva filla Ermessenda, a la petita església de Santa Maria de Costoja. Amb això, aquestes ordres, aparentment intocables, sofriren igualment els designis de les excomunions. Sabem sobradament, que els templers tingueren un tracte de favor, com succeí també amb els jueus per part dels nostres monarques, amb llarguíssimes quantitats de privilegis, atencions i lleis del tot proteccionistes.


Castell de la comanda de Gardeny. Lleida
Castell de la comanda de Gardeny. Lleida Autor: Jordi Bibià
Detall escultòric de la porta d'ingrés de l'església templera de Sant Ataülf. Barcelona
Detall escultòric de la porta d'ingrés de l'església templera de Sant Ataülf. Barcelona Autor: Jordi Bibià
Castell templer de Miravet
Castell templer de Miravet

septimania | publicacions | agenda d'actes | divulgació | apunts | fotos arxiu ferroviari | àlbums de fotos | enllaços | Realització: cdnet