llibres

Tesoro de oraciones El catarisme a l'antic comtat d'Empúries i el castell de Quermançó LA REVALORITZACIÓ DE LA FEMINITAT en la narrativa medieval, en la poesia trobadoresca i en el catarisme
Introducció a la història del catarisme Els nostres càtars Le presénce des cathares dans les royaumes de l'Espagne Médiévale
No us fieu dels nigromàntics Al voltant dels càtars. Pel camí de Sant Jaume, Illes Balears i València, Art i esteles funeràries, càtars i templers, i del catarisme a la bruixeria Apunts de Viatge per les terres dels bonshomes. El sant graal i altres mites
Amics dels càtars   

posters

Occitans i catalans L'expansió catalana a Occitània El consolamentum
Tristany i Isolda I Tristany i Isolda II Els servidors del Graal

general

Com comprar

publicacions / llibres


<< Tornar          versio per imprimir      enviar a un amic

No us fieu dels nigromàntics

any 2008

Una altra visió sobre màgia, bruixeria, catarisme i supersticions. Núm. III.
 
La frase “No us fieu dels nigromàntics” pertany al dominic valencià Francesc Eiximenis a l'obra Regiment de la cosa pública, el qual estava molt avessat a formular aquests ennunciats tan colpidors en els seus sermons amb els quals feia tremolar als fidels.

De fet a l’Església mai no li han agradat els oficis relatius a “l’Escola dels misteris”, o sia tot l’entorn de les arts endevinatòries, però tot i això, el poble n’estava molt acostumat a recòrrer-hi, tant les classes més populars com les més altes, fins i tot els mateixos reis i algun que altre papa. Els càtars també, i en tenim constància de que com la resta de població, interpretaven els mals auguris i recorrien als endevinadors, com és en el capítol de l’estada de Belibaste a casa nostra.

Un cop més, aquest llibre connecta amb les tradicions més ancestrals que, vingudes des d’Egipte i tot passant per Grècia, evolucionaren fins a l’home de l’Edat Mitjana mitjançant els llibres de màgia i els coneguts grimoris, els quals, curiosament, bona part del clergat, funcionaris, apotecaris i els càrrecs de la classe alta, —al ser lletrats—, hi tenien accés.

El món dels esperits i de les ànimes amb les quals Plató ja s’havia anticipat als càtars, i a moltes altres tradicions, en el concepte de la reencarnació.

La por i el sentit de culpa que tan s’esforçava l’Església en difondre i inculcar entre els seus fidels, feien que tota desgràcia estigués relacionada amb el seu mal comportament. Déu ens castiga, les calamitats, pestes, males collites, destruccions i guerres, són conseqüència dels nostres actes. Què lluny estaven de l’explicació racional i de l'origen científic dels fenòmens! La ignorància crea monstres, però l’Església accentuà encara més, els abismes del desconeixement, Gal·lieu i el nostre Miguel Servet, són un bon exemple d’involució.

Poc a poc, l’home anirà interpretant i comprenent aquestes adversitats des de la vessant científica que evolucionaria amb tractats i maneres de preveure les malalties, si més no, atennuar-les amb tractats sobre la higiene (Arnau de Vilanova), de medicina, etc.

La bruixeria esdevindrà el graó següent que l’imparable màquina de terror de la Inquisició, assoliria immediatament, satanitzant les heterodòxies i als que practicaven aquestes arts, sia aprofitant els recursos de la natura, o bé, mitjançant les arts ocultes.

Nombre de pàgines: 36
Format: 14,5 x 21 cm.
Amb il·lustracions i fotografies de l’autor
Preu: 10€


Compartir: Del.icio.us! Facebook! Google! Twitter La Tafanera Live! Yahoo!

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
copyright © septimaniaedicions.com  ·  Sanaüja (Spain) ·  Realització: cdnet ·