Àlbum de fotos

Sant Guillem del Desert
Sant Guilhèm dau Desèrt (OC) / Saint Guilhem le Désert (Fr.). També coneguda com l'abadia de Gel·lona, a la plana litoral del Llenguadoc, a prop de Montpeller.

La visita a Sant Guillem la vaig realitzar el 5 d'octubre del 2009 en motiu de la meva anada als actes de Clermont l'Hérault. És una excursió altament recomanable i personalment, crec que és un dels indrets que més m'ha impactat a nivell històric i patrimonial. L'arquitectura i l'art religiós, així com la resta del pobles, el converteix en un dels més bells del Llenguadoc que he vist últimament.

Fou un gran centre de pel·legrinació i de devoció a la tomba de Sant Guillem, itinerari inclòs dintre de la ruta del camí de Sant Jaume. Cal dir també, i a nivell de catarisme, també fou un dels llocs de pel·legrinatge forçòs pels bons homes als quals se'ls imposava per a complir penitència pels seus "errors", això s'establí a Albi, en el concili del 1165.

Aquest Guillem fou el comte de Tolosa i cosí de Carlemany, que combatí i foragità els serraïns a la Septimània l’any 790. També és el mateix que, en companyia del rei de França, i que participà en l’asedi de l’any 803 de Barcelona. En l’any 804, es retira a Aniane, i fundà, sota la guia de Sant Benet d’Aniane el monestir benedictí de Gel·lone de Sant Guilhem del Desert el 812. Aquest personatge històric, se'l considerà sant i heroi, figura que nodrí les cançons que constitueixen la seva biografia èpica, com La Chanson de Guillaume, sent lloat per nombrosos trobadors al llarg de tota l’Edat Mitjana.

Del conjunt abadicial, gairebé no es conserven restes de la primera fase preromànica, les més antigues que s'han deixat veure son del s. X a la part de sota la cripta. A resultes d'un incendi, al s. XI s'obligà a una tercera reconstrucció, i tenia un claustre de dues plantes, l'un del s. XI i el segon del XII, del qual no en queda res.

A la segona meitat del s. XVII començà la decadència, sobretot, pels atacs dels hugonots que arruïnaren bona part del patrimoni artístic. En el museu de l'abadia podem contemplar les restes de les escultures agredides.

També és altament recomanable la visita del museu Village d'Antan, així com un bon passeig pel poble. Hi ha una oficina de turisme on t'atenen molt amablement, i un parell o tres de bons restaurants. És recomanable deixar el cotxe al pàrking que està disposat pel visitant.


Cliqueu damunt una imatge per veure-la més gran, també podreu veure-les totes


Compartir: Del.icio.us! Facebook! Google! Twitter La Tafanera Live! Digg! Reddit! Mixx! StumbleUpon! Simpy! Yahoo!
copyright © septimaniaedicions.com  ·  Sanaüja (Spain) ·  Realització: cdnet ·