Àlbum de fotos

Castell de Montreal-de-Sos


Vols afegir-hi les teves fotos?

Montreal-de-Sos és un castell fortificat situat sobre el llogaret d'Olbier, a la comuna oocitana d'Auzat, a la vall de Vicdessos, a l'Arieja. Fou un dels castells més importants dels comtes de Foix. Construït a finals del segle XII, es va conservar fins a principis del segle XV. El seu estat actual és ruïnos, però ens podem fer una idea de les seves dimensions arran de les restes. El castell es construí construir a finals del segle XII a l'establir-se l'autoritat comtal a la vall alta. Es realitzaren millores de condicionament a principis del segle XIII i a mitjan segle XIV. Va ser utilitzat especialment, per al domini del mercat de ferro de Vicdessos i les activitats al voltant de la mina Rancié en Sem. Pel que sembla, aquest castell mai no va ser atacat. En l'interior del seu recinte, s'allotjà un nucli poblacional de certa categoria. Segurament, com a resultat dels alts beneficis que proporcionaria la mineria d'aleshores. El castell visqué el seu màxim moment de puixança al llarg del s. XIII, paral·lel al prestigi i poder dels comtes foixencs.

S'hi accedeix des del poble de Montreal-de-Sos, des d'un camí que enfila muntanya amunt fins que el pas t'obliga a seguir per una de les nombroses grutes subterrànies que et porten a l'altra banda de la muntanya. Aquestes grutes serien segurament estratègicament emprades per a controlar el pas dels visitants. Se'n distingeixen dues, la dels homes i la de les dones. Una tercera et condueix fins al castell.

La visita la vam fer amb el Francesc Sangar, el José Luis Soler i servidor. A part de conèixer l'indret, volíem veure aquelles cèlebres pintures on apareixien la representació d'un sant graal, unes gotes de sang, diverses creus, una espasa i una llança. Elements, estretament relacionats amb el mite del Sant Graal, i que se li atribueix una factura càtara, per una banda, i altres, producte de la imaginació d'algun grup o corrent posterior. No vam trobar dites pintures. Després, un cop de retorn al poble, ens digueren que havien estat malmeses intencionadament no feia massa. La veritat, ens vam quedar estupefactes davant aquella notícia. Com unes pintures d'aquella mena, siguin de l'època que siguin, podien estar a l'abast de qualsevol brètol?

Alguns especulen que aquest castell allotjà el Sant Graal després de la caiguda de Montsegur. En cas de ser així, no seria estrany. La vall de Vicdessos és un altre lloc privilegiat i ben protegir per les carenes de muntanyes, per les nombroses grutes de la zona, i després, per la potència defensiva d'aquell sentinel·la que representava el castell de Montreal-de-Sos.Cliqueu damunt una imatge per veure-la més gran, també podreu veure-les totes


Compartir: Del.icio.us! Facebook! Google! Twitter La Tafanera Live! Digg! Reddit! Mixx! StumbleUpon! Simpy! Yahoo!
copyright © septimaniaedicions.com  ·  Sanaüja (Spain) ·  Realització: cdnet ·