Àlbum de fotos

La cova de Betlem


Vols afegir-hi les teves fotos?

La cova de Betlem es troba dintre del municipi d'Ornolac e Ussat (Ornolac-Ussat-les-Bains, en francès), dintre del País de Foix (Arieja). El camí per arribar-hi, no està senyalitzat (juliol, 2018). Aquest s'agafa a l'inici del poble, entrant pel marge esquerre de la carretera. L'ascens no és dificultós, d'uns 15 minuts aprox., però és ple de vegetació. Abans d'arribar a la cova de Betlem, i a la balma que la precedeix, anirem veient diverses fortificacions estratègicament disposades, a tall de murs. Es conserven diversos panys de paret i els més alts poden arribar perfectament als 6 metres. La seva estructura és simple però estratègicament defensiva que impedia o controlava l'accés fins a la cova de Betlem.

S'atribueix que és una obra del període de l'edat mitjana, i per tant, se suposa que en aquest indret es refugiaren els càtars o els habitants dels pobles propers en temps de les croades contra Occitània. Tot i això, sens dubte que abans i després, seria perfectament possible que fos utilitzat per altres motius defensius.

La balma que precedeix a l'entrada de la cova de Betlem, podria haver donat aixopluc a un nombre considerable de persones. És fàcil imaginar-se'ls en aquell indret esperant que les coses a baix es calmassin.

L'entrada de la cova de Betlem està tapiada i s'accedeix per una apertura que en el seu moment tingué una porta. Una escala duu a l'interior de la cova, la qual no és massa gran. Se suposa que en aquells indrets el catarisme realitzava les seves pràctiques més íntimes o importants. Immediatament, una gran pedra és suportada per tres altres més conferint-li la forma d'una mena d'altar. A l'esquerra de la paret, hi ha esculpit un pentàgon a una altura superior d'un metre i mig aproximadament. No vam poder enfilar-nos per a emular el suposat ritual càtar, on l'adepte s'havia d'inserir en ell tot allargat els braços i cames. A la part oposada a l'entrada, tenim un gran balcó natural amb unes excel·lents vistes d'aquella part de les valls de l'Arieja i del riu. A la seva esquerra, una petita apertura, practicable a quatre potes que et duu a l'exterior.


El pentàgon, dintre de la poca afecció que tingué el catarisme per a la representació d'imatges, fou un dels més sovintejats. La seva geometria es veié representada en amulets i peces de fang metàl·lics.


Cliqueu damunt una imatge per veure-la més gran, també podreu veure-les totes


Compartir: Del.icio.us! Facebook! Google! Twitter La Tafanera Live! Digg! Reddit! Mixx! StumbleUpon! Simpy! Yahoo!
copyright © septimaniaedicions.com  ·  Sanaüja (Spain) ·  Realització: cdnet ·