Àlbum de fotos

Iconografia i simbologia I
Selecció fotogràfica d'algunes icones i símbols característics en el cristianisme, principalment, alguns —tot i estar titllats d'iconoclastes, alguns també van ser adoptats pels càtars—. Considerem també que els símbols no sempre gaudeixen d'un mateix significat, a vegades, també se'ns poden presentar amb un significat ben oposat en diferents cultures. Els càtars no creien en la creu: primerament, perquè no creien en la crucifixió, i després, no podrien venerar un símbol de torment. Podem dir doncs que el catarisme no presenta en aquest sentit una representació simbòlica idèntica a la catòlica doncs, des que nega la figura de Jesús com a fill de Déu, devalua la de la Verge Maria i nega l'existència dels sants, entre d'altres. Per tant, no cau en l'antropomorfització de les divinitats, si més no, en el seu aspecte físic. No li cal. I tampoc creu doncs amb les jerarquies celestials, com en el decàleg d'àngels que ens ofereix el catolicisme. Els seus símbols, en cas d'haver-ne emprat, són més a prop de les metàfores i de l'abstracció, que no pas obeïnt el seu aspecte immediat.

La iconografia dels primers moments del cristianisme comprendrà una extensa varietat d'elements com foren les escenes de la Bíblia, la creu, el colom, els pans i els peixos, a més a més de l’ús de motius geomètrics amb una funció simplement decorativa.

D'altra banda, l'exercici d'interpretar en l'actualitat els símbols de l'antigor, no sempre podem obtenir clarament la seva intencionalitat original.

A l'obra Carl Jung. El hombre y sus sueños ens diu:
"Alguns dels símbols en els esmentats somnis deriven del que el Dr. Jung anomenà «inconscient col·lectiu», és a dir, aquella part de la psique que conserva i transmet la comú herència psicològica de la humanitat... Aquests símbols són tan antics i desconeguts per l'home modern que no els pot entendre i assimilar.los directament".


Cliqueu damunt una imatge per veure-la més gran, també podreu veure-les totes


Compartir: Del.icio.us! Facebook! Google! Twitter La Tafanera Live! Digg! Reddit! Mixx! StumbleUpon! Simpy! Yahoo!
copyright © septimaniaedicions.com  ·  Sanaüja (Spain) ·  Realització: cdnet ·